Články

Vyhodnotenie sezóny 2013
Autor: Romana Schubertová | 29. 11. 2013Prečítaný: 1341x / Komentáre: 0x

TOHTOROČNÉ VYHODNOTENIE SEZÓNY SA NENIESLO LEN V DUCHU OCEŇOVANIA ÚSPEŠNÝCH LIETAČOV, BOLO OBOHATENÉ AJ O VZDELÁVACÍ ASPEKT :).

Koniec sezóny je tradične spojený s organizáciou mnohých akcií. Na lokálnych „zatváraniach neba“ sa tešíme z toho, že sezóna dobre dopadla, ešte raz rozoberáme vydarené či nevydarené prelety, výlety, zlety a úlety... . Vyhlasovanie výsledkov Slovenského pohára a Cross Country bolo tým podujatím, na ktorom sa okrem ocenenia vynikajúcich športových výkonov mohli vaše názory, skúsenosti, ale aj zážitky dostať do širšieho, celoslovenského okruhu pilotov. Teda, okrem iného. Pretože tento rok sa toho na vyhlasovaní výsledkov dialo viac. Tak pekne poporiadku...

Sobotňajšie doobedie a poobedie (školenie k rádiokomunikácii, zhrnutie konferencie „Vzdušný priestor pre všetkých 2013“)

Celá akcia sa uskutočnila 16-17. novembra na Donovaloch, v penzióne Vodár. Začínala sa doobedňajšou prednáškou RLP Milana Bohuša o okruhoch otázok, ktoré je potrebné zvládnuť pri skúškach na osvedčenie rádiotelefonistu leteckej pohyblivej služby. Preberaním jednotlivých otázok sme získali prehľad o tom, aký rozsah vedomostí je na týchto skúškach vyžadovaný. Rozoberali sme však aj problémy, s ktorými sa použitie vysielačiek a spájanie sa pomocou nich s pozemnou stanicou v našom športe stretáva. Ďakujeme za ochotu Milanovi Bohušovi, ten prisľúbil konzultácie k téme (ak to bude potrebné) aj po našom preštudovaní si materiálov. Ďalším krokom bude už len dohodnúť sa na termíne skúšok a úspešne ich absolvovať.

Po obedňajšej prestávke nás Milan Bohuš oboznámil s tým, čomu sa venovala konferencia „Vzdušný priestor pre všetkých“, ktorej sa zúčastnil, zastupujúc LAA. V dôsledku nedostatku času sa však ku slovu na samotnej konferencii nedostal, a s ním sa do uší publika nedostali ani problémy, trápiace členov LAA. Ciele, s ktorými na konferenciu išiel, tak mohol realizovať aspoň prostredníctvom osobného kontaktu s kompetentnými. A to teda vôbec nie je na škodu! Pri prezentácii problémov s letovými hladinami sme totiž všetci súhlasne prikyvovali hlavou... . A diskusia o problémoch s preletmi, ktoré porušujú pravidlá lietaním cez zakázané, obmedzené a kadejaké iné, pre nás „nevhodné“ priestory bola teda zahájená a pokračovala pri jednotlivých stoloch (ale už s gulášom pred sebou a s pivom v ruke...).

Sobotňajší večer (vyhlásenie výsledkov)

Rozhovory plynule prechádzali od problémov k príhodám a tak ďalej, až sa slova ujal predseda zväzu PG, Marek Jánošík. A to už sa miestnosť zaplnila viac ako štyridsiatimi pilotmi, všetci horlivo čakali na vyhodnotenie, ruky mali pripravené na tlieskanie víťazom. Sprvu ešte dodatočne vyhodnotil Victoria Cup (kolo SP na Donovaloch) riaditeľ pretekov - Miro Jančiar a prešlo sa k celkovému vyhodnoteniu Slovenského pohára a Cross Country súťaže za rok 2013. SP bol vyhlasovaný v kategóriách Hobby, Standard, Sport a Open. A tak teda spomeňme víťazov, či zaujímavé umiestnenia. Hobby a Standard kategóriu ovládol Majo Bošanský, jeho výsledky mu stačili aj na tretie miesto v kategórii Sport (aj keď lietal na B-čkovej Nove Mentor). Sport kategóriu však s prehľadom vyhral Ľuboš Kravec, ktorý bol v kategórii Open druhý. Open kategóriu totiž, so svojimi výbornými výsledkami v každom kole SP, vyhral Robo Kaučárik. Stojí za reč spomenúť aj pekné výsledky Adama Žembu, Jaríka Jandúcha, či Emila Červeňana, ktorý trochu doplatil na (ne)certifikáciu jeho krídla. S celkovým ohliadnutím sa za Slovenským pohárom musíme pripomenúť, že sa tento rok úspešne odlietalo až deväť kôl, počasie nám prialo a atmosféra bola výborná.

V Cross Country súťaži sa blysli iné mená. Jurajovi Koreňovi sa podarilo zaletieť najdlhší plochý (285,01 km) aj FAI (198,71 km) trojuholník. Vyhral tak súťaž aj celkovo (v Open a Sport kategórii), aj prispel k víťazstvu jeho tímu Gradient (s jeho bratom Cypom a Peťom Hrivnákom). Najdlhší voľný prelet zaznamenal Karol Ladoš (198,7 km). V kategórii Standard triumfoval Andrej Legutký (ktorý sa však z pracovných dôvodov odovzdávania cien bohužiaľ nezúčastnil). Vyhlasovaná bola aj kategória nežného pohlavia. A tak sa na stupne víťazov postavili aj Romana Schubertová, Terézia Eckertová (tá však len „na diaľku“) a Erika Nemčeková. Erika bola zároveň poverená odovzdávaním cien a za večer rozdala víťazom veľa gratulačných bozkov.

Oslava víťazov trvala do neskorej noci. Šampanské tieklo ako voda a pilo sa z víťazných pohárov, ceny si mnohí aktéri na seba rovno obliekli. O to, že ich bolo neúrekom, sa postarali sponzori SkyParagliders, Gradient, Horošport (v zastúpení Mac), X-air, Flynow, mnohí prispeli svojimi schopnosťami, či tlačou diplomov...

Nedeľňajšie doobedie (meteorologická prednáška)

No a kto to s oslavami neprehnal, mal možnosť zúčastniť sa raňajšej nedeľnej prednášky o meteorológii. Mal ju na starosti Ivan Chlebovec. To, že je zamestnancom SHMÚ nám napovedalo, že nám bude mať čo povedať o počasí a jeho predpovedi. To, že lieta, nás potešilo ešte viac, lebo dostatočne chápal naše potreby. A tak sa rozoberal nielen model predpovede Aladin a jeho všeobecné charakteristiky (a obmedzenia), ale aj schopnosť čítať jeho výstupy vo forme grafov a máp na webe shmu.sk. Spravili sme si prehľad aj o iných weboch, ich zoznam poskytneme čoskoro. Rozoberali sme konkrétne prípady predpovedí a odpovedalo sa na množstvo otázok. Ďakujeme Ivovi za veľmi podnetnú prezentáciu a odborné a zrozumiteľné odpovede. Predpokladám, že všetci dúfame v ďalšiu spoluprácu... .

A nastal čas ísť domov. Sud piva sa dočapoval, hadičky v pípe sa prepláchli (ďakujeme za jej požičanie Peťovi Vrabcovi), banery sa poskladali a Marek Jánošík, ako organizátor, sa rozlúčil s účastníkmi a účastníci sa potom rozlúčili medzi sebou. Všetkým, ktorí sa o organizáciu tejto veľmi vydarenej akcie pričinili, ďakujeme. A ďakujeme aj všetkým čo prišli a tvorili tak atmosféru a priestor na debatu. Stretneme sa (dúfam že ešte v hojnejšom počte) na ďalších kolách Slovenského Pohára, aby sme ho opäť mohli budúci rok takto pekne a prospešne vyhlásiť.


 

Romana Schubertová

Pre pridanie komentáru k článku, musíte byť registrovaným užívateľom.
Zaregistrujte sa tu  [registrácia]. [prihlásenie]
Zabavte sa!

Warning: mysql_pconnect() [function.mysql-pconnect]: Access denied for user 'x-techsk-global'@'localhost' (using password: YES) in /home/ftp/sport4you.sk/www/connect.php on line 15
Nemožno pripojiť databazu v adminconnect.

/clanok/72

Error:

Query:

29 March 2024, 10:14